Colix – nästa Fortnox?

För några år sedan slog det mig att det saknades en produkt för intern och extern kommunikation för ett företag, förening eller annan organisation. De lösningar som erbjuds är ofta svåra, för att inte säga omöjliga, för en icke IT-expert att förstå sig på. Dessutom ofta dyra både i inköp och anpassning till verksamheten. Många företag, inte minst små och medelstora, har därmed varken råd, tid eller kunskap att investera i och ta ett sådant system i bruk.

 

I hela mitt tidigare liv har jag arbetat med affärssystem och fått förmånen att verka i två fantastiska tillväxtföretag, SPCS (numera Visma SPCS) och Fortnox. Båda med en vision om att erbjuda produkter och tjänster som är enkla att lära sig och att använda, prisvärda och som kontinuerligt vidareutvecklas och förbättras i takt med tiden. Båda har också verkligen lyckats nå ut med sitt budskap och sina produkter och är idag dominerande aktörer på den svenska affärssystemsmarknaden.

Jag kände att det var dags att testa min idé kring en liknande digital produkt för kommunikation. Sagt och gjort, hösten 2017 startade jag, tillsammans med min kompanjon Peter Lindberg, Colix Systems AB, med en vision om att göra det lika enkelt och prisvärt att skaffa ett smart och modernt system för sin kommunikation på samma sätt som man i flera år kunnat göra för sin bokföring, fakturering och löneadministration.

Efter två års utveckling var vi redo att möta marknaden med en första version av vår plattform, och nu efter ytterligare två år ser vi att det verkligen finns ett behov och en efterfrågan på det vi erbjuder. I nästan alla organisationer finns det stora vinster att hämta genom smartare och effektivare kommunikation med medarbetare, kunder, återförsäljare, partners och andra, och det är där Colix verkligen kan göra skillnad.

Idag har vi kunder i många olika branscher och storlekar, inte minst där man kanske tidigare inte haft råd, tid och kunskap att köpa in och börja använda liknande system. Åkerier, bygg– och fastighetsbolag, städbolag, bostadsrättsföreningar och leverantörer av kunskap av olika slag (t ex kring arbetsmiljö, HR, träning, kost, hälsa, inredning mm) är exempel på målgrupper som idag använder våra lösningar.

Många frågar mig om Colix är nästa Fortnox och mitt svar är att det återstår att se men jag känner att bolaget har kommit långt på de fyra åren sedan vi körde igång och den efterfrågan vi ser från kunderna bådar helt klart gott. Jag är riktigt spänd på framtiden i bolaget!

/Jens

PS. Kanske har även du ett behov av att vässa din kommunikation på ett smart, modernt och prisvärt sätt? Kontakta mig så går vi tillsammans igenom era tankar och behov, och skickar ett affärsförslag på hur och till vilka villkor vi kan erbjuda våra produkter och tjänster.

Inläggets författare

Jens Collskog

Jens är en serieentreprenör, mest känd som en av grundarna till och tidigare VD för Fortnox. Jens håller föreläsningar och inspirerar inom försäljning, företagande och tillväxtstrategier. Jens är en av Colix grundare och agerar idag som arbetande styrelseordförande.