Mina första 100 Colixdagar

Som extern VD så brukar man skämtsamt säga att man har 100 dagar på sig att sätta sig in i verksamheten, identifiera de förändringar som ska genomföras och för att sätta agendan för alla de kommande dagarna som väntar. Nu har mina första etthundra Colixdagar passerat och frågan är vad jag kommit fram till…

 

Jag brukar hävda att alla bolag är desamma i grunden och att man som VD hanterar två saker oavsett bolag och bransch, nämligen människor och pengar. Människor och pengar har vi även på Colix. Den första kategorin är ett fantastiskt team, ett väldigt ungt team. Är tacksam att Colix grundare Peter och Jens har varit noggranna vid de tidiga rekryteringarna. Vi delar synen på att rätt attityd alltid är det viktigaste, särskilt i bolag som ska växa eller förändras. Och vilka bolag ska inte det, egentligen…?

Och växa ska vi på Colix, helst så det knakar och det gör vi redan. Sedan sommaren har flera initiativ införts som redan ger frukt. Bland annat tar vi hem all försäljning och skapar ett inhouseteam som kommer att bearbeta marknaden. Där kommer våra mest erfarna kollegor, de som byggt hundratals appar till våra kunder, vara de som frontar potentiella kunder. Vi tror att en modern kundrelation är just en relation. Vi vill visa kunderna på möjligheter, lyssna på deras behov och komma med lösningar som blir bra på riktigt och som på riktigt effektiviserar, tidsbesparar eller förbättrar deras vardag. Intäkter från kunder som bara är lite nöjda är inte intäkter som blir hållbara i längden, tänker vi. De affärer vi tar ska vara bäst för kunden själv helt enkelt.

Det jag saknade mest under mina år som VD för ett byggbolag var IT-utvecklingen. Inte koden i sig för den kan jag ärligt talat inte skapa utan snarare människorna som bebor IT-avdelningarna. De är alltid intelligenta, noggranna och nyfikna som individer och allt som oftast grymma problemlösare. Och nu är jag tillbaka i den miljön. Brukar muntra upp mina dagar med att ta ett varv hos våra utvecklare för att höra lite vad de jobbar med, hur det går och prata om nya lösningar. Vi har även hunnit ändra sättet vi kravar på. Idag är det kund och marknadsteamet som prioriterar IT-aktiviteterna och som skriver kraven som därefter prototypas av UX-kompetens och därefter går till utvecklarna. Vår nya utvecklingsprocess har redan gett effekt såsom bland annat snabbare utvecklingstider och färre buggar. Vi har en del kvar att göra när det gäller vår planering och daglig uppföljning av våra pågående projekt. Men det är på gång. Det är ju en himla tur, annars blir det ju för tråkigt om allt bara fungerar : )

Som den maniska målstyrare jag är så har jag även infört mål, uppföljning och planering på Colix. Vi börjar så smått fram till årsskiftet och kommer inför 2022 att ha ett rejält och genomtänkt målbatteri på plats. I en verksamhet som vår ska både affärer dras in, appar skapas och publiceras och därefter löpande abonnemangsintäkter ta vid. Alla dessa processer ska såklart följas upp och framgångarna firas. Jag har hittills inte träffat ett bolag som firar tillräckligt. Men jag tror att potentialen är stor att Colix kommer dit (Yey!).

Interna processer är ju även det klassiska offer för den Lundstedtska luppen. Även om Colix är ett fyra år ungt bolag så finns det mycket att vinna i förbättringarna kring hur vi jobbar, dokumenterar, effektiviserar och framför allt kommunicerar. Apropå kommunikation så har vi även hunnit damma av varumärket Colix som har genomgått en rejäl make-over där logotyp, färger och tonalitet bytts ut till vad vi tycker är mer i linje med hur vi är, hur vi jobbar och hur vi vill uppfattas. Läser du detta blogginlägg så befinner du dig på vår nya sajt där du kan se just dessa delar live.

Och så till den vanligaste frågan: Trivs jag då? Ja. Jag har fantastiskt roligt på dagarna. Jag är väldigt operativ i den fas vi nu befinner oss i men det har helt klart sin tjusning. Jag ser fram emot att fylla på teamet med några fler erfarna händer, främst en CTO som tillsammans med mig kan staka ut vår IT-roadmap men lycka vore även att hitta fler systemutvecklare. Colix väljer man att gå till när man tycker att saker går för långsamt där man jobbar idag. Trots att jag närmar mig 40 år jämnt så är beslutstakten fortsatt hög, det tror jag är en viktig faktor för att få ett bolag att växa såsom Colix ska växa. Så – hojta om du är nyfiken på att joina mig och teamet för nu kör vi 100 dagar till. Minst.

Inläggets författare

Therese Lundstedt

Therese är en prisad företagsledare, bland annat utsedd till Framtidens kvinnliga ledare. Hon har genom åren drivit flertalet bolag som VD och som styrelseledamot och har stor erfarenhet från att driva tillväxt, digital försäljning, förändringsarbete, ledarskap och hållbarhet. Ämnen hon även föreläser om. Therese är VD för Colix.